6x domotica in huis: een fijne woonomgeving voor ouderen

De gordijnen op afstand bedienen, of lampen die op aanwezigheidssensoren werken. Domotica, ook wel huisautomatisering genoemd zorgt ervoor dat (kleine) dagelijkse handelingen worden overgenomen door technische apparatuur. Ideaal voor mensen met een beperking en minder mobiele ouderen. Toch wordt domotica relatief weinig toegepast in Nederland. Dit komt vooral door onduidelijkheid of een gebrek aan besef van de voordelen. Met een aantal voorbeelden van moderne domotica laten we zien dat domotica helemaal niet ingewikkeld is en dat het wooncomfort van ouderen aanzienlijk verbeterd.

#1: Verlichting die werkt op bewegingen

Vervelend om in het donker thuis te komen of midden in de nacht naar het toilet te moeten? Een donker huis is niet alleen onprettig, een slecht zicht van de woonruimte kan ook nare valpartijen tot gevolg hebben. Draadloze lichtschakelaars met bewegingssensoren bieden de oplossing. De warmtesensoren merken wanneer u in de buurt bent en zorgen dat het licht gaat branden. In het donker zoeken naar de lichtschakelaar is daarom niet meer nodig. Lichtschakelaars werken op batterijen en zijn eenvoudig te monteren op vrijwel alle plekken binnen uw woning.

Gira draadloze lichtschakelaar

 

#2: Efficiënte tijdschakelaars

Bent u iemand met een vaste dagelijkse routine? Of wilt u graag dat de lichten dagelijks om 20:00 uur aangaan? Stel dit dan in met de efficiënte tijdschakelaars. Via een tijdschakelaar stelt u zelf in wanneer bepaalde handelingen worden uitgevoerd. Op deze manier kunt u bepalen wanneer het licht aangaat en de gordijnen gesloten worden. Zo heeft u hier verder geen omkijken meer naar. Sterker nog, wanneer u liever wakker wordt met gedimd licht en in de avond een boek wilt lezen onder helder licht, dan houdt de tijdschakelaar daar rekening mee.

Busch-Jaeger tijdschakelaar

 

#3: Voordeur openen op afstand

Weten wie er voor de deur staat? Met een videoterminal ziet u door middel van een camera wie er aanbelt. Aan de hand van een gebruiksvriendelijke display, die overal in huis te installeren is, ziet u wie er aanbelt en kunt u de deur op afstand openen. Eenvoudig met één druk op de knop. Zo hoeft u nooit meer naar de voordeur te lopen. Met oog op extra veiligheid zorgt u er tevens voor dat u de deur niet hoeft open te maken voor onbekende mensen.

Gira videoterminal bij voordeur

 

#4: Zijn alle ramen goed gesloten?

Wanneer u gaat slapen is het belangrijk dat alle ramen gesloten zijn. Inbrekers gaan graag in de nacht te werk en die houdt u liever buiten de deur. Met raammelders ziet u snel en overzichtelijk of alle ramen van uw huis goed gesloten (groen), gekanteld (oranje) of geopend (rood) zijn. De raammelders worden tussen de greep en het kozijn gemonteerd. Hierdoor hoeft u dus niet alle ramen afzonderlijk te controleren. U ziet op een overzichtelijke display de status van al uw ramen.

Busch-Jaeger raammelder WaveLINE

 

#5: Temperatuur per ruimte bepalen

Nooit thuiskomen in een koud huis? Of wilt u graag een warme slaapkamer als u naar bed gaat? Met zoneregeling stelt u de temperatuur per ruimte in uw woning in. Zo heeft u in iedere ruimte de juiste/gewenste temperatuur. Stel dat u een hele avond doorbrengt in de woonkamer dan is het wellicht onnodig om andere ruimtes, zoals de badkamer of zolder, intensief te verwarmen. En zodra u naar bed gaat kunt u geleidelijk aan de slaapkamer verwarmen en de temperatuur in de woonkamer een paar tandjes lager zetten. Zo zorgt u niet alleen voor de ideale temperatuur in alle ruimtes, maar u bent ook milieuvriendelijk bezig en bespaart u op uw jaarlijkse stookkosten.

Zoneregeling Honeywell

 

#6: Gordijnen sluiten met één druk op de knop

Met automatische huisbesturing bedient u verschillende elementen in uw huis via een modern display. Zo kunt u bijvoorbeeld de gordijnen met één druk op de knop laten sluiten en weer openen. Ook heeft u hiermee de mogelijkheid om dit via timerfuncties of klokprogramma’s te bedienen of gewoon zelf wanneer u dat wilt. Met automatische huisbesturing kunt u naast de gordijnen o.a. ook eenvoudig uw jaloezieën, verwarming, verlichting en garagedeur bedienen. Zo houdt u veel handelingen centraal voor extra luxe en comfort. Dit doet u met een centraal display of zelfs via uw tablet of mobiele telefoon. Ideaal voor minder mobiele ouderen en mensen met een lichamelijke beperking.

Huisautomatisering telefoon

 

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw woning?

De Ontzorgexperts zetten zich in voor een veilige en comfortabele leefomgeving voor ouderen. Met de juiste kennis en expertise streven we naar meer levensloopbestendige woningen voor ouderen, ofwel huizen waar ouderen comfortabel en veilig oud kunnen worden. Bent u benieuwd wat een Ontzorgexpert voor uw huis kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een gratis adviesgesprek met een Ontzorgexpert bij u in de buurt.

Deel dit artikel

Helaas

Het ziet er naar uit dat we deze verouderde browser niet ondersteunen.

Ga naar browsehappy.com om een moderne browser te downloaden

Deze browser wordt helaas niet ondersteund.

Het ziet er naar uit dat we deze oude browser niet ondersteunen.

Ga naar browsehappy.com om een moderne browser te downloaden