7x efficiënte aanpassingen in huis voor ouderen

Het ouder worden zorgt mogelijk voor belemmeringen in en rondom het huis. Onveilige badkamers worden een gevaar voor eigen leven, het traplopen wordt moeilijker of bukken en opstaan bij het toiletgebruik wordt een lastige opgave. De zelfredzaamheid van ouderen stimuleren kan met verschillende aanpassingen en hulpmiddelen in huis zodat ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen. Wij zetten 7 voorbeelden voor u op een rij. Want wie wil er nou niet oud worden in een vertrouwde omgeving?
aanpassingen-huis

Om het wooncomfort en de veiligheid in huis te waarborgen zijn er verschillende hulpmiddelen voor ouderen. Dit kan al met kleinschalige aanpassingen zoals een wandbeugel in de badkamer of een draadloze lichtschakelaar op de overloop. Met de juiste woonvoorzieningen en aanpassingen in huis voor ouderen realiseert u een levensloopbestendige woning. Een aangepaste woning waar men langer zelfstandig thuis kan wonen.

 

[Woonkamer] Automatische huisbesturing – Huisautomatisering

Richt uw woonkamer volledig naar eigen wens in tot een plek u zich helemaal comfortabel en ontspannen voelt. Staar u niet blind op enkel de sfeer en de look van deze ruimte. Denk goed na of de woonkamer ook comfortabel en functioneel blijft naarmate u ouder wordt. Wellicht worden dagelijkse handelingen als het sluiten van uw gordijnen of bukken voor de lichtknop van een lampje steeds lastiger.

Een goede oplossing hiervoor is huisautomatisering, ook wel automatische huisbesturing of domotica genoemd. Dit wil zeggen dat dagelijkse handelingen worden overgenomen door technische apparaten. Ideaal voor personen die door ouderdom, een ongeluk of andere fysieke belemmeringen minder mobiel zijn. Zo sluit u gordijnen automatisch met één druk op de knop of bedient u de verlichting in uw complete woning. In onderstaande video ziet u hoe eenvoudig automatische huisbesturing werkt. Dit is overigens ook toepasbaar is in andere ruimtes dan de woonkamer.

 • Jaloezieën, gordijnen, verlichting, verwarming, airco en deurcommunicatie met één druk op de knop bedienen
 • Te bedienen via uw smartphone, tablet of computer
 • Naar eigen persoonlijke wensen in te stellen

 

[Keuken] GROHE Touch keukenmengkraan

De mogelijkheden in de keuken zijn enorm. Stel een complete keuken samen qua hoogte, ontwerp, kleurencombinaties en nog veel meer. Ook het ontwerp van de keukenkranen evolueert mee. Een goed voorbeeld zijn de GROHE Touch keukenmengkranen. Deze kranen reageren bij contact met de huid. Een aanraking met uw hand, pols of onderarm is voldoende om de kraan aan- of uit te zetten.

Dit is bijzonder handig wanneer u bijvoorbeeld vieze handen heeft. Bovendien zorgt het ook voor een uitstekende hygiëne. Ook met het oog op het ouder worden bieden de Touch keukenmengkranen een uitkomst. Wanneer men op oudere leeftijd minder kracht in de armen heeft of last krijgt van Reuma is de Touch keukenmengkraan alsnog eenvoudig te bedienen. In onderstaande video ziet u het comfort van de GROHE Touch keukenmengkranen.

 • Ultieme hygiëne
 • Eenvoudig te bedienen voor mensen met reuma of minder kracht in de armen
 • Kindvriendelijk met alleen koud water via de ‘touch-functie’

 

[Badkamer] Moderne wandbeugels en douchezittingen

De badkamer is de plek waar de meeste ongelukken gebeuren in huis. Hier loopt u de kans op uitglijden of het verliezen van het evenwicht tijdens het in- en uitstappen van het bad of de douchecabine. Het is mogelijk om de complete badkamer veilig in te richten, maar ook kleine aanpassingen kunnen uw badkamer al een stuk veiliger maken.

Regelmatig worden Wandbeugels en douchezittingen geassocieerd met ziekenhuizen en seniorenwoningen. Dit imago vervaagt door de moderne, trendy productlijn LinidoSolutions van Handicare. Deze wandbeugels en douchezitting zorgen voor de juiste ondersteuning en veiligheid in de badkamer, zonder dat het een negatieve invloed heeft op de uitstraling van uw badkamer. Zo zijn er verschillende uitvoeringen beschikbaar in verschillende kleuren en moderne designs.

antractiet-wandbeugels-en-douchezittingen
 • Valpreventie: ondersteuning in de badkamer en tijdens het douchen
 • Beschikbaar in trendy, moderne kleuren
 • Kleinschalige, relatief goedkope oplossingen voor de badkamer

 

[Badkamer] Compleet veilige douchecabine in 1 dag

Wilt u direct uw douchecabine valveilig maken? Dan is de Kinemagic douchecabine de oplossing voor uw badkamer. In een tijdsbestek van een dag wordt er een volledig veilige douchecabine gerealiseerd, die tot uw oude dag veilig en comfortabel te gebruiken is. Hierbij wordt er extra aandacht besteed aan valpreventie door middel van:

 • Een extra vlakke douchebak van 3 centimeter voor een veilige instap
 • Een opklapbaar zitje en wandbeugels voor extra houvast
 • Een antislip douchebak voor extra grip

 

kinemagic-veilige-douchecabine

 

[Slaapkamer] LED-verlichte wandcontactdoos

U kent het wel, in de nacht uit bed moeten voor een toiletbezoek. Uit bed stappen en zoeken naar de lichtknop is niet alleen vervelend maar kan ook onveilig zijn als uw richtingsgevoel in het donker niet optimaal is. Een oplossing daarvoor zijn LED-verlichte wandcontactdozen. De Gira wandcontactdoos beschikt over een LED-verlichting die fungeert als oriëntatieverlichting, zonder dat dit storend is. Zo hoeft u in de nacht niet meer te zoeken naar de lichtknop.

gira-led
 • Ideale orientatiëverlichting voor in de nacht
 • LED-verlichting schijnt omlaag en is dus niet hinderlijk
 • De LED-verlichting wordt automatisch ingeschakeld bij schemering en automatisch uitgeschakeld bij voldoende licht

 

[Toilet] Moderne toiletbeugels

Voor extra ondersteuning tijdens het bukken en opstaan bij het toiletbezoek zijn er toiletbeugels. Zeker geen overbodige luxe naarmate met ouder wordt en behoefte heeft aan extra ondersteuning. Handicare LinidoSolutions lanceerde onlangs een lijn met moderne toiletbeugels in verschillende kleuren. Er zijn verschillende varianten beschikbaar:

 • Opklapbare toiletbeugels: keuze uit vijf lengtes voor een betrouwbare opklapbare steun.
 • Vaste toiletbeugels: keuze uit vijf lengtes voor extreem stevige vaste steunen.
 • Toiletbeugels met zachte armlegger: een accessoire voor extra comfort.
 • Toiletbeugels met hulppootset: een accessoire om de belasting te verdelen over de vloer en de muur.

 

toiletbeugels-handicare

 

[Buitenzijde] Stroboscoop lichtsignaal

Overweegt u om aanpassingen in huis te doen om deze levensloopbestendig te maken? Kijk dan zeker ook naar particuliere huisbeveiliging. Ouderen in Nederland zijn veelvuldig doelwit van huisinbraken. Met een aantal efficiënte hulpmiddelen verlaagt u de kans op inbraken aanzienlijk. Een goed voorbeeld is een stroboscoop. Deze worden geplaatst op plekken waar inbrekers het huis kunnen betreden, zoals bijvoorbeeld het raam. Wanneer een inbreker in de buurt van het raam komt, geeft de stroboscoop een hoge frequentie korte lichtflitsen af.

stroboscoop-licht
 • In combinatie met een bewegingsmelder efficiënt tegen inbrekers
 • Efficiënte warmtesensoren zorgen ervoor dat de stroboscoop niet bij elke beweging

 

Profiteer van subsidies en leningen

Gaat u uw woning verbouwen? Of door middel van gerichte aanpassingen het huis klaar maken voor later? Dan is het goed om te weten voor welke subsidies en leningen u mogelijk in aanmerking komt. Financiële meevallers zijn altijd mooi meegenomen. Een goed voorbeeld is de stimuleringslening levensloopbestendig wonen, ook wel de blijverslening genoemd. Een lening waarbij 55-plussers met een koopwoning door middel van een stimuleringslening geld kunnen lenen om het huis toekomstbestendig te maken.

De hoogte van subsidies en lening en voorwaarden die eraan worden gesteld, zijn afhankelijk van de gemeente waarin u woonachtig bent. Informeer daarom altijd welke subsidies en leningen van toepassing zijn in uw woonplaats. Wilt u meer weten over subsidies en leningen? Lees hier verder.

 

Uw huis klaar voor later?

Bovenstaande aanpassingen zijn slechts een aantal voorbeelden van woningaanpassingen die uw huis klaar maken voor later. Ontzorgexperts zijn thuis in het aanpassen van woningen voor 55-plussers. Samen met u kijkt een Ontzorgexpert naar de beste oplossingen voor uw woning.

Wilt u graag de mogelijkheden bespreken met een Ontzorgexpert? Vraag dan een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan met een Ontzorgexpert bij u in de buurt. Bent u benieuwd naar meer mogelijke aanpassingen in huis voor ouderen? Neem dan een kijkje in onze digitale demowoning en ontdek de mogelijkheden.

Deel dit artikel

Helaas

Het ziet er naar uit dat we deze verouderde browser niet ondersteunen.

Ga naar browsehappy.com om een moderne browser te downloaden

Deze browser wordt helaas niet ondersteund.

Het ziet er naar uit dat we deze oude browser niet ondersteunen.

Ga naar browsehappy.com om een moderne browser te downloaden