Badkamer verbouwen: 10x tips en inspiratie

Een nieuw bad, een hypermoderne inloopdouche of een compleet nieuwe badkamer: de mogelijkheden in de badkamer zijn enorm. Stel uzelf wel altijd de vraag: is uw badkamer over pakweg 10 of 20 jaar nog steeds gemakkelijk te gebruiken? Een veilige en comfortabele badkamer hoeft er niet ‘medisch’ uit te zien. Investeer slim en u heeft een badkamer waar u nog veel plezier aan beleefd, ook als u ouder wordt.
Badkamer renoveren 2

 

Praktische tips

We beginnen met een aantal praktische tips. Waar moet u rekening mee houden bij het verbouwen of renoveren van uw badkamer? Oriënteer, bepaal uw budget, stel duidelijke doelstellingen en maak keuzes. Of u nu voor een compleet nieuwe badkamer gaat, of enkel kleinschalige aanpassingen, u wilt natuurlijk goed voorbereid aan de verbouwing beginnen.

#1: Laat u inspireren door de ontelbare mogelijkheden

Een groot deel van de badkamers in Nederland komt een keer aan de beurt voor een verbouwing. Iedereen stelt andere eisen en wil de badkamer naar zijn of haar wensen inrichten. De één kiest voor een compleet nieuwe look. De ander kiest voor aanpassingen om op een comfortabele en veilige manier gebruik te blijven maken van de badkamer.

De mogelijkheden in de badkamer zijn enorm. Voor inspiratie kunt u een bezoekje brengen aan verschillende woonboulevards of aangenaam thuis op de bank woonmagazines doorspitten. Het is zelfs nog makkelijker via internet. Hier vindt u talloze websites waar u inspiratie op kunt doen. Zo kunt u bijvoorbeeld op de website houzz.com inspiratie op doen voor een nieuwe look.

Wilt u liever meer praktische informatie en specifieke mogelijkheden binnen de badkamer? Het internet staat vol met praktische tips en aanpassingen in de badkamer die het comfort en de veiligheid aanzienlijk verbeteren. Er zijn ook producten die de zorg en verpleging buiten de deur kunnen houden, als u ouder wordt. Wilt u deze op een rijtje zien? Neem een kijkje in de digitale demowoning van Ontzorgexperts. Hier vindt u naast de mogelijkheden in de badkamer, ook mogelijke aanpassingen voor de rest van een woning.

Badkamer demowoning

 

#2: Vergeet niet dat veiligheid & comfort voorop staat

Een mooie badkamer waar u zich heerlijk ontspannen voelt, is natuurlijk iets wat iedereen wil. Belangrijk is wel dat u zich niet alleen blindstaart op de look en de sfeer. Een badkamer moet bovenal veilig en comfortabel te gebruiken zijn. In de badkamer gebeuren immers de meeste ongelukken in huis.

Houd daarom altijd in het achterhoofd wat uw eisen, en nog belangrijker, wat uw toekomstige gebreken zijn. Zo is het naarmate u ouder wordt niet vanzelfsprekend dat u nog even soepel over de hoge badrand heen stapt. Dit kan later voor grote problemen zorgen. Het is daarom belangrijk vooruit te denken Stel uzelf de vraag: is de badkamer over pakweg 10 of 20 jaar nog steeds gemakkelijk te gebruiken?

Voor mensen met een lichamelijk beperking geldt dit nog meer. Een mooie badkamer is leuk, maar kunt u met een rolstoel overal wel goed bij? Of kan iemand met een slechte heup wel goed gebruik maken van het toilet? Zo zijn er voor alle mogelijke problemen wel oplossingen te vinden met hele gerichte aanpassingen in de badkamer. Kortom, kijk niet alleen hoe de badkamer eruit zou moeten zien, denk ook na over de functionaliteit.

Veilige badkamer

 

#3: Besteed uw budget verstandig

Voordat u begint de badkamer onder handen te nemen is het verstandig om een budget op te stellen. Zo krijgt u inzichtelijk wat u wilt en kunt betalen voor het gewenste resultaat. Op deze manier zoekt u veel gerichter naar de juiste oplossing.

Vaak wordt er gekeken naar de snelste en tegelijkertijd de goedkoopste oplossing. Huishoudens kiezen regelmatig ervoor om de badkamer zelf of deels zelf te gaan verbouwen. Als u echt alle kennis en kunde in huis heeft, geven wij u geen ongelijk. Toch loopt men in de praktijk vaak tegen meer obstakels aan dan vooraf gedacht.

Als u wat meer speling in uw budget heeft is het zeer aan te raden om een vakman in te schakelen voor de werkzaamheden. Zij geven u gedegen advies en bieden garantie dat uw budget verstandig besteed wordt. De douche, het toilet en het bad installeren is vakkundig milimeterwerk. Fouten of gebreken die pas na de installatie worden ontdekt, kunnen desastreus zijn.

Een Ontzorgexpert kijkt samen met u net zo lang verder totdat uw badkamer volledig naar wens is. Sterker nog, u kunt ervoor kiezen om eerst vrijblijvend een adviesgesprek aan te gaan met een Ontzorgexpert bij u in de buurt. Zo kunt u van tevoren alles goed op een rijtje zetten.

Ontzorgexpert

 

Laat u inspireren

Naast de praktische tips willen we u graag wat voorbeelden laten zien van moderne aanpassingen binnen de badkamer. Hierbij ligt de nadruk op optimaal comfort en veiligheid. Wellicht een idee voor uw badkamer?

#4: De WC altijd en voor iedereen op de ideale hoogte

Voor de één geen probleem, voor een ander een hele opgave. Bent u minder mobiel? En kan het bukken en opstaan bij het toiletgebruik erg vervelend zijn. Viega heeft daar een oplossing voor ontwikkeld. Een in hoogte verstelbaar toilet met een comfortabel, fraai en strak design dat in een moderne badkamer niet zou misstaan. De zitting van dit toilet is 8 centimeter in hoogte te verstellen. Uw kinderen of kleinkinderen zullen onder de indruk zijn van zo’n coole ‘robottoilet’. En mocht u ooit last hebben van uw rug of schouder? Dan kunnen de kleintjes zelf op het toilet, zonder uw hulp.

In hoogte verstelbaar toilet

 

#5: Wastafels voor alle leeftijden

In navolging van een in hoogte verstelbare toilet, is er nu ook de in hoogte verstelbare wastafel. Met één druk op de knop kan de wastafel 20 centimeter in hoogte versteld worden. Deze handige wastafels zorgen ervoor dat u gebruik kan blijven maken van de badkamer, naarmate u ouder wordt, (even) slecht ter been bent, of misschien in een rolstoel terecht komt. Kortom, een wastafel voor alle leeftijden.

In hoogte verstelbare toilet en wastafel

 

#6: Contactloze bediening

In openbare ruimtes zoals ziekenhuizen, luchthavens, restaurants komen contactloze bedieningen al veelvuldig voor. Door middel van bewegingssensoren kunt u de wc doorspoelen of het water uit de kraan laten lopen. Het oogt niet alleen hypermodern, het zorgt ook voor optimale hygiëne. Extra voordeel is dat u de kraan eenvoudiger aan kan zetten wanneer u uw handen vol heeft of als ze vies zijn. Functioneel en oogstrelend tegelijk.

Viega bedieningsplaat

 

#7: Het bad vol laten lopen op afstand

Eenvoudig het bad volledig op de perfecte temperatuur vullen, zonder erbij te hoeven blijven? Dat kan met deze moderne watertoevoer. Via een draaiknop stelt u alles gemakkelijk in. Zo hoeft u nooit meer in de gaten te houden of het bad al vol is, of dat het bad wel de juiste temperatuur heeft. Extra tip: het is zelfs mogelijk om via uw smartphone of tablet het bad te bedienen. Met een WiFi-connectie kunt vanaf uw bank of vanuit de huismaker het bad naar uw wensen vol laten lopen.

Draadloze badbediening

 

#8: Heerlijk douchen met een regendouche

De regendouche heeft inmiddels flink aan populariteit gewonnen in de moderne badkamers. Met deze luxe douchekop lijkt het alsof u onder een warme regenbui staat. Door de grote douchekoop stroomt er meer water per minuut uit dan gewone douchekoppen. Een mooie hedendaagse toevoeging is de Grohe Rainshower Smartcontrol. Hiermee stelt u individueel uw favoriete temperatuur, straaltype en waterverbruik in. Dit doet u met de eenvoudig te bedienen draaiknoppen.

Grohe Regendouche Smartcontrol

 

#9: Ondersteuning waar nodig

De badkamer is de plek bij uitstek waar de meeste ongelukken gebeuren binnenshuis. Daarom mag een aantal veiligheidsmaatregelen niet ontbreken. Met name minder mobiele ouderen hebben hier veel profijt van. Wist u dat er tegenwoordig fraaie designbeugels zijn, waaraan niet te zien is dat ze eigenlijke bedoeld zijn om op te steunen? Deze hulpmiddelen voor ouderen geven uw badkamer een moderne uitstraling:

  • Toiletbeugels voor het zitten en opstaan tijdens een toiletgebruik.
  • Wandbeugels voor extra ondersteuning tijdens het douchen.
  • Douchezittingen voor langere douches.

 

Douchezittingen en Toiletbeugels

 

#10: Compleet veilige douchecabine

Tijdens het douchen kunnen er nare ongelukken gebeuren. De ondergrond is te glad, de instap is te hoog, of u heeft u handen vol met een washandje en shampoo. Voor wie niet van plan is om de complete badkamer te verbouwen, maar toch veilig willen douchen, zijn de compleet veilige douchecabines de oplossing. Deze douchecabines zijn speciaal ontwikkeld voor optimale veiligheid tijdens het douchen en kan in één dag gebruiksklaar geïnstalleerd worden. Aanpassingen die de veiligheid verbeteren zijn o.a.:

  • Een lage instap van 3 centimeter.
  • Het reduceren van uitglij-gevaar met een anti-slipvloer.
  • Verbeterde stabiliteit door middel van wandbeugels en een douchezitting.

 

Kinemagic douchecabine

 

Bent u van plan de badkamer te verbouwen?

Door nu slim te investeren in een nieuwe badkamer, zorgt u ervoor dat u extra lang kunt genieten van uw eigen woning. Een Ontzorgexpert helpt u graag verder. Ontzorgexperts zijn met name goed in het luisteren naar de klant. Samen wordt er gekeken naar de toekomst en de mogelijkheden die ervoor zorgen dat u nog heel lang kunt genieten van uw woning. Wilt u meer weten? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan bij een Ontzorgexpert bij u in de buurt.

Deel dit artikel

Helaas

Het ziet er naar uit dat we deze verouderde browser niet ondersteunen.

Ga naar browsehappy.com om een moderne browser te downloaden

Deze browser wordt helaas niet ondersteund.

Het ziet er naar uit dat we deze oude browser niet ondersteunen.

Ga naar browsehappy.com om een moderne browser te downloaden