De Blijverslening: maakt levensloopbestendig wonen mogelijk

Onlangs zijn de eerste Blijversleningen in Nederland verstrekt. Een lening die u net dat steuntje in de rug geeft om aanpassingen in uw woning te financieren, en een woonruimte te realiseren waar u zonder zorgen oud wordt. Maar wat is de Blijverslening? Wat kunt u ermee? En wanneer komt u ervoor in aanmerking?
Langer zelfstandig thuis

 

Om het verbeteren van de woonkwaliteit te stimuleren, ontwikkelde Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) meer dan een jaar geleden de Blijverslening. Met deze leningsvorm kunt u onder gunstige voorwaarden aanpassingen in uw woning financieren. Het SVn is een onafhankelijke stichting en biedt verschillende leningen om woningaanpassingen voor iedereen toegankelijk te maken. SVn biedt een totaalpakket aan en ontzorgt daarmee: van advies tot het verstrekken en beheren van leningen

De Blijverslening is in het leven geroepen om 55-plussers zo lang mogelijk te laten genieten van hun eigen woning. Want wie wilt dat nou niet? Naarmate u ouder wordt, wilt u niet dat uw fysieke mogelijkheden uw wooncomfort negatief gaan beïnvloeden. Daarvoor biedt de Blijverslening uitkomst. U profiteert namelijk van een zeer lage rentepercentage en krijgt net dat extra financiële steuntje in de rug. De belangstelling van de consument blijft groeien: “Het is hartstikke fijn en rustgevend dat we met enkele aanpassingen het huis klaar hebben voor de toekomst”, vertelt één van de aanvragers van de Blijverslening.

Bij aanpassingen in huis moet u denken aan oplossingen die de zelfredzaamheid stimuleren. Aanpassingen die in aanmerking komen voor de Blijverslening zijn bouwkundige oplossingen en domotica-oplossingen. Dit varieert van een wandbeugel als extra ondersteuning in de badkamer tot complete automatische huisbesturing in huis. Bent u benieuwd naar een overzicht van efficiënte aanpassingen? Neem dan een kijkje in onze digitale demowoning.

Demowoning

 

In aanmerking komen voor de Blijverslening

De eerste – en belangrijkste – voorwaarde om in aanmerking te komen, is dat u woont in een gemeente die de Blijverslening aanbiedt. De Blijverslening wordt inmiddels door meerdere gemeenten aangeboden. Ook moet u de financiële lasten kunnen dragen van de Blijverslening, bovenop uw lopende financiële lasten.

Er wordt onderscheid gemaakt in de Blijverslening als hypothecair krediet en als consumptief krediet. Per variant gelden andere voorwaarden, die ook nog verschillen per gemeente. Onderstaand vindt u een indicatie van de algemene voorwaarden en de voorwaarden per variant.

Let op:
Niet iedere gemeente biedt de Blijverslening aan. Wilt u weten of uw gemeente de Blijverslening aanbiedt en welke voorwaarden er binnen uw gemeente gelden? Kijk dan op SVn.

 

Hypothecaire Blijverslening

 • Alleen van toepassing op bestaande bouw
 • Leeftijdsgrens: n.v.t.
 • Hoogte Blijverslening: varieert per gemeente van € 2.500 – € 50.000
 • Looptijd: 10 – 20 jaar
 • Maatregelen die in aanmerking komen: bouwkundig en domotica-oplossingen
 • Rentepercentage*: 10 jaar = 1,00% en 20 jaar = 1,70%

 

Consumptieve Blijverslening

 • Alleen van toepassing op bestaande bouw
 • Leeftijdsgrens: niet ouder dan 75 jaar (uitzonderingen in sommige gemeenten)
 • Hoogte Blijverslening: varieert per gemeente van € 2.500 – € 15.000
 • Looptijd: 10 jaar
 • Maatregelen die in aanmerking komen: bouwkundig en domotica-oplossingen
 • Rentepercentage*: 2,80%

 

*De rente wordt vastgesteld op de datum van de aanvraag. Dit percentage is variabel.

Extra-geld-voor-ouderen 

 

De Blijverslening aanvragen

Voor het aanvragen van de Blijverslening doorloopt u de volgende stappen:

 1. Aanvragen: vraag de Blijverslening aan in de gemeente waar u woont. Dit doet u met het aanleveren van offertes van de geplaande maatregelen en een checklist met vragen over u leeftijd, inkomen en financiële verplichtingen. Dit doet u per post of per e-mail.
 2. Beoordeling gemeente: de gemeente bepaalt of u in aanmerking komt voor de lening. U ontvangt van de gemeente een toewijzingsbrief en een aanvraagformulier. Hier staat ook vermeld welk bedrag wordt toegekend en of u voor een hypothecaire of consumptieve lening in aanmerking komt.
 3. Offerte aanvragen: dit doet u door het aanvraagformulier in te vullen en alle informatie verzamelen die u nodig heeft volgens de checklist.
 4. Toetsing SVn: er wordt gekeken naar de financiële haalbaarheid. Is dit positief? Dan ontvangt u een offerte voor de Blijverslening. Hierbij ontvangt u toelichting en alle benodigde informatie.
 5. Accepteren van de offerte: zodra u de offerte accepteert krijgt u bericht over verdere afwikkeling van uw lening. Als er een hypoteekakte nodig is moet u eerst de notaris passeren. Zodra dat gebeurd is het leenbedrag beschikbaar.
 6. Leenbedrag beschikbaar: en wordt in een depot gestort.

*Let op: ook bij overlijden dient de lening te worden afgelost. Daarom is het belangrijk dat u eventuele erfgenamen informeert over de lening.

 

Een lokale Ontzorgexpert helpt u graag verder

Wilt u meer weten over welke aanpassingen aan uw woning u kunt doen met de Blijverslening? De installateurs van Ontzorgexperts zijn thuis in het creëren van een levensloopbestendige woning. Kies voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek met een Ontzorgexpert bij u in de buurt en kijk samen naar de beste oplossingen voor uw woning. Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like dan onze Facebookpagina.

 

Bron: svn.nl

Deel dit artikel

Helaas

Het ziet er naar uit dat we deze verouderde browser niet ondersteunen.

Ga naar browsehappy.com om een moderne browser te downloaden

Deze browser wordt helaas niet ondersteund.

Het ziet er naar uit dat we deze oude browser niet ondersteunen.

Ga naar browsehappy.com om een moderne browser te downloaden