Kabinet stimuleert regionale samenwerking om langer thuis te wonen

Minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) en staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) hebben de mogelijkheden in kaart gebracht om ouderen en mensen die zorg nodig hebben langer thuis te laten wonen. Hun plan Langer thuis wonen concentreert zich op het stimuleren van regionale samenwerking. Mogelijke knelpunten zullen zich naar verwachting regionaal voordoen en dus daar opgelost moeten worden. Het gaat om mogelijkheden voor wonen en zorg dicht bij de mensen, hun netwerk en hun buurt.

Langer thuis wonen

Sinds de jaren ’80 willen ouderen langer thuis wonen of in kleinschalige woonvormen. De traditionele tegenstelling tussen thuis wonen of in een grote instelling vervaagt. De verwachting is dat in 2040 achter elke vijfde voordeur een 75-plusser woont. De vraag naar de huidige verzorgingstehuizen neemt af en tegelijkertijd zal een deel van het zorgaanbod vernieuwd worden om aan de wensen van mensen te voldoen. Dat is door (technologische) innovaties steeds beter mogelijk. Voor mensen met een zware zorgbehoefte is altijd een plek in een instelling.

Nieuwe rolverdeling

De rolverdeling tussen overheden, woningaanbieders en de zorg verandert. Gemeenten krijgen de regierol en zullen met zorgaanbieders, woningcorporaties en zorgkantoren overleggen over de aansluiting van vraag en aanbod op het terrein van wonen en zorg. Gemeenten en woningcorporaties werken samen om geschikte woonruimte voor hun huurders te realiseren. Het Rijk zorgt voor de juiste randvoorwaarden zodat vraag en aanbod op de woningmarkt beter op elkaar kunnen aansluiten. Op het ombouwen van leegstaande verzorgingshuizen naar zelfstandig zorgvastgoed is de korting op de verhuurderheffing van toepassing. Het gaat om een korting van 10.000 euro per omgebouwde wooneenheid. Mensen zullen zelf meer moeten anticiperen op het ouder worden en wat dit betekent voor hun toekomstige woonwensen.

Mantelzorgwoningen vergunningvrij

Het kabinet wil het mogelijk maken mantelzorgwoningen vergunningvrij aan te bouwen of op dezelfde kavel te zetten zijn. De bouw van mantelzorgwoningen wordt vergelijkbaar met een garage of een tuinhuis, waarvoor ook geen vergunning nodig is.

Dit is een verkorte versie van een artikel van de Rijksoverheid, gepubliceerd op 04-06-2014. Het volledige artikel vindt u hier (opent in nieuw scherm).

Deel dit artikel


Andere thema's


Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

loading

Bedankt voor uw aanmelding. U ontvangt een bevestigingsmail.

Ah-oh

Er ging iets fout


Helaas

Het ziet er naar uit dat we deze verouderde browser niet ondersteunen.

Ga naar browsehappy.com om een moderne browser te downloaden

Deze browser wordt helaas niet ondersteund.

Het ziet er naar uit dat we deze oude browser niet ondersteunen.

Ga naar browsehappy.com om een moderne browser te downloaden