De meervoudige voordelen van goede verlichting

Uw verlichting bepaalt voor een groot deel de sfeer in uw woning én zorgt voor meer veiligheid en comfort. Goede verlichting werkt preventief tegen inbraken en valpartijen. Wat is er allemaal mogelijk in en rondom het huis? Wij zetten het voor u op een rijtje.
Verlichting in huis

 

Verschillende soorten verlichting

In en rondom een woning maken we onderscheid tussen verschillende soorten verlichting.

 • Basisverlichting = algemene verlichting van uw woning (bv. lamp woonkamer)
 • Functionele verlichting = verlichting die nodig is bij verschillende handelingen (bv. boek lezen)
 • Sfeerverlichting = verlichting voor het verhogen van de sfeer in huis (bv. schemerlampjes)
 • Accentverlichting = verlichting die voorwerpen accentueren (bv. een schilderij)

 

Wij laten u een vijftal mogelijkheden zien van basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting die bijdragen aan een veilige en comfortabele leefomgeving in huis.

 

#1: LED-verlichte wandcontactdozen

U kent het vast wel, in de nacht op moeten staan voor een bezoekje aan het toilet. Het eerste wat u doet is zoeken naar de lichtknop. Met soms pijnlijke tenen tot gevolg. LED-verlichte wandcontactdozen bieden voor u de oplossing.

Deze slimme wandcontactdozen zijn voorzien van LED-verlichting met schemeringssensoren. De verlichting wordt ingeschakeld bij invallende schemering en gaat automatisch uit wanneer er voldoende licht in de kamer schijnt. Uw oriëntatievermogen blijft optimaal, de kans op een valpartij wordt nihil en u vindt na een nachtelijke wandeltocht uw bed snel weer terug.

gira-led
 • Eenvoudige oriëntatie in het donker.
 • Functionele- en sfeerverlichting in één.
 • Energiezuinig.

 

#2: Draadloze lichtschakelaars

Een andere mogelijkheid om uw oriëntatievermogen in het donker optimaal te houden zijn draadloze lichtschakelaars. Deze lampen gaan branden wanneer u in de buurt bent. Ze detecteren warmtebewegingen, waardoor het niet voor ieder wiswasje aangaat, maar reageert op uw lichaamstemperatuur.

Het voordeel is dat u nooit meer hoeft te zoeken naar de lichtknop. Ook als u uw handen vol heeft, regelt u zonder inspanning de verlichting. En na een tijdje gaat het licht vanzelf weer uit, wat uiteraard energie bespaart. Extra handig: de sensoren reageren niet op vliegen en andere insecten.

Draadloze lichtschakelaar
 • Lamp gaat pas branden als u in de buurt bent.
 • Ideaal voor donkere ruimtes als de gang, garage en voorraadkamer.
 • Automatische uitschakeling bespaart energie.

 

#3: Bewegingssensoren (in combinatie met een stroboscoop)

In het donker thuiskomen en zoeken naar de sleutels is niet fijn. Met bewegingssensoren gaat het licht branden wanneer u de voordeur nadert. Zo heeft u altijd duidelijk zicht op uw voordeur en het voorkomt dat u in het donker struikelt.

Om inbrekers te verjagen wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van een stroboscoop-lichtsignaal. Deze worden bijvoorbeeld geplaatst boven de ramen en reageren op warmtebewegingen zodat de stroboscoop niet afgaat van alle bewegingen rondom het huis. Een stroboscoop-lichtsignaal geeft korte, heldere lichtflitsen af en fungeert als een doeltreffend middel voor inbraakpreventie.

Verlichting buitenshuis
 • Nooit in het donker naar uw sleutels zoeken.
 • Schrikt inbrekers af.
 • Fijn welkom voor bezoekers.

 

#4: Luxe en functionele trapverlichting

De trap is en blijft een gevaarlijke plek in uw huis, met name voor ouderen en (klein)kinderen. Bespaar niet op extra veiligheidsmaatregelen op en rondom de trap: u kunt er veel leed mee voorkomen. Zorg bijvoorbeeld dat uw trap altijd voorzien is van goede leuningen en eventueel anti-slip strips.

Voor een veilige trap moet u de invloed van verlichting zeker niet onderschatten. Als u in het donker de trap op- en afloopt worden er als snel misstappen begaan, met mogelijk nare gevolgen. Trapverlichting zorgt daarnaast niet alleen voor extra veiligheid, het geeft u trap ook een luxe, en warme uitstraling.

Trapverlichting
 • Duidelijk zicht in het donker.
 • Sfeervolle, warme uitstraling.
 • Energiezuinig met LED-verlichting.

 

#5: Verlichting op afstand bedienen

Tegenwoordig is het mogelijk om gordijnen, rolluiken, de verlichting en zelfs de temperatuur te bedienen via een smartphone, tablet of standaard display. Klinkt ingewikkeld? Dat is het totaal niet. Met één druk op de knop bedient u alles via een handig en overzichtelijk display.

Het voordeel is dat u zich niet meer hoeft in te spannen om één voor één alle lampen aan en uit te doen. Dit doet u snel en eenvoudig vanuit u stoel of bank. Daarnaast zijn er verschillende tijdprogramma’s beschikbaar die ervoor zorgen dat de lampen op een bepaalde tijd aan en uit gaan.

Verlichting automatisch
 • Alle verlichting bedienen vanuit uw stoel of bank.
 • Automatisch in- en uitschakelen met tijdprogramma’s.

 

Bent u geïnteresseerd in functionele verlichting voor een veilige woonomgeving?

Schroom dan niet om een Ontzorgexpert bij u in de buurt om advies te vragen. Zij geven u gratis en vrijblijvend advies. Wilt u meteen uw complete woning een veiligheidscheck geven? Geef u dan nu op voor een gratis veiligheidscheck aan huis. Onze Ontzorgexperts zijn thuis in het veiliger maken van een woning en kijken samen met u naar de mogelijkheden.

Deel dit artikel

Helaas

Het ziet er naar uit dat we deze verouderde browser niet ondersteunen.

Ga naar browsehappy.com om een moderne browser te downloaden

Deze browser wordt helaas niet ondersteund.

Het ziet er naar uit dat we deze oude browser niet ondersteunen.

Ga naar browsehappy.com om een moderne browser te downloaden