Lang zelfstandig thuiswonen: realistisch of een utopie?

Uit recentelijk onderzoek is gebleken dat 80% van de ouderen geldproblemen heeft. Een schrikbarend gegeven. Dit komt met name door de strenge pensioenregels. Als het aan Minister van Financien Jeroen Dijsselbloem ligt wordt de koopkracht van ouderen zo snel mogelijk gerepareerd. Maar goed ook, want ouderen willen en moeten steeds langer thuis blijven wonen, en daar zijn investeringen voor nodig.
Ouderen-thuiswonen

Volgens de meest recente gegevens (2014) wonen er een kleine 140.000 65-plussers in een verzorgingshuis. Met de huidige ontwikkelingen binnen de zorg kan dit aantal mogelijk in de toekomst fors verlaagd worden. Ouderen zijn steeds vaker genoodzaakt om langer zelfstandig thuis te wonen. Of dit wel realistisch is, is de vraag.

Ouderen willen graag investeren in een betere woonomgeving

Het afgelopen jaar hebben studenten van Hogeschool van Arnhem en Nijmegen onderzoek gedaan naar de woonomgeving van ouderen. Uit dit onderzoek blijkt dat er wel degelijk een grote markt is voor woningaanpassingen om het wooncomfort en de veiligheid te bevorderen. Het liefst blijven ouderen namelijk zelfstandig wonen in een levensloopbestendige woning. Zij zijn zelfs bereid om daarvoor 100 per maand meer voor te betalen.

Levensloopbestendige woning

Er zijn verschillende woonvormen voor ouderen. Toch worden zij het liefst oud in hun eigen huis. Belangrijk is daarom om het huis van alle gemakken te voorzien. Aanpassingen in huis voor ouderen kunnen op kleinschalig of grootschalig niveau worden doorgevoerd. Het doel? Het wooncomfort en de veiligheid verbeteren zodat men zo lang mogelijk zelfstandig thuis kan blijven wonen. Dit kan variƫren van kleine hulpmiddelen zoals toiletbeugels tot grootschalige projecten als het levensloopbestendig maken van de complete badkamer.

Ontzorgexperts

Geldproblemen ouderen

Veel ouderen hebben met de strenge pensioenregels moeite om elke maand het hoofd boven het water te houden. Dit maakt het lastig om een budget te reserveren voor een betere leefomgeving. Een mogelijk gevolg kan zijn dat ouderen genoodzaakt zijn om bij familieleden aan te kloppen of in een verzorgingshuis terecht komen, omdat zelfstandig thuis wonen geen realistische optie meer is.

Repareren koopkracht

Ook binnen het kabinet is dit probleem een onderwerp van gesprek. Volgens Minister van Financiƫn Jeroen Dijsselbloem moet de koopkracht van ouderen volgend jaar gerepareerd worden. Premier Mark Rutte is iets voorzichtiger in zijn uitspraken. Volgens Mark Rutte is het voornamelijk zaak dat de gepensioneerden er niet nog meer op achteruit gaan. Dit schept onduidelijkheid bij gepensioneerden ouderen.

Ontzorgexperts

Wat vindt u van deze ontwikkelingen? Ga naar onze Facebookpagina, like onze pagina en laat een reactie achter en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen over wonen voor ouderen. Wilt u graag meer weten over het levensloopbestendig maken van uw woning? Neem dan vrijblijvend contact op met een Ontzorgexpert bij u in de buurt of neem eens kijkje in de digitale demowoning.

Deel dit artikel

Helaas

Het ziet er naar uit dat we deze verouderde browser niet ondersteunen.

Ga naar browsehappy.com om een moderne browser te downloaden

Deze browser wordt helaas niet ondersteund.

Het ziet er naar uit dat we deze oude browser niet ondersteunen.

Ga naar browsehappy.com om een moderne browser te downloaden