Langer thuis wonen met huisautomatisering

Tegenwoordig zijn er veel technische hulpmiddelen in huis die het wooncomfort aanzienlijk verbeteren. Met name 55-plussers hebben hier behoefte aan en in vele gevallen is dit noodzakelijk om zelfstandig thuis te blijven wonen. De term voor technische huisbesturing noemen we huisautomatisering, ook wel domotica genoemd. Hoe werkt huisautomatisering? En wat maakt dit zo populair onder thuiswonenden ouderen. U leest het hier.
Huisautomatisering man

Ouderen steeds moderner

De technische ontwikkelingen blijven de ouderen niet onopgemerkt. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat ouderen steeds moderner zijn ingesteld. Dit is terug te zien in de forse toename van het online gebruik onder ouderen en het bewustzijn van de nieuwste technische snufjes. Dit betekent ook dat ouderen steeds moderner gaan wonen. Bijvoorbeeld het sluiten van gordijnen hoeft niet meer handmatig te gebeuren. Dit kunt u opvangen met automatische huisbesturing.

Huisautomatisering

Huisautomatisering is de integratie van techniek in een woning met als doel het verbeteren van het wooncomfort, de veiligheid, de mobiliteit en zelfs het besparen van energie. Oftewel het verbeteren van wonen en leven. Huisautomatisering, ook wel domotica genoemd, is een breed begrip en is er in allerlei soorten en maten. Van kleine goedkope aanpassingen als een rookalarm tot het in de puntjes integreren van techniek in uw complete woning.

Wooncomfort

Uw woning moet een plek zijn waar u zich ontspannen en comfortabel voelt en onbezorgd kunt wonen. Naarmate u ouder wordt zijn er wellicht fysieke beperkingen die uw leven kunnen beïnvloeden. Wanneer u slecht ter been bent is het bijvoorbeeld al een hele opgave om uw gordijnen te sluiten, traplopen of überhaupt uzelf te verplaatsen binnen uw woning. Om het wooncomfort te verbeteren kunnen technische hulpmiddelen daarbij helpen.

Toepassingen verbeteren wooncomfort

  • Automatische huisbesturing van ramen, gordijnen, lichten en meer.
  • Temperatuur in uw huis op afstand bedienen.
  • Bewegingsschakelaars.
  • Infrarood kranen en toiletbediening

 

Huisautomatisering telefoon

Veiligheid

Uit onderzoek is gebleken dat ouderen zich regelmatig onveilig voelen, ook in eigen huis. Dit is met name te wijten aan de forse toename van huisinbraken. Door een raam vergeten te sluiten in de nacht kunnen ongewenste bezoekers uw woning gemakkelijk betreden. Voor waakzaam wonen zijn er een aantal vormen van huisautomatisering waardoor u zich een stuk veiliger voelt in uw eigen huis.

Toepassingen veiligheid

  • Raammelder die aangeeft of alle ramen goed gesloten zijn.
  • Videoterminaal bij de voordeur om te zien wie er voor de deur staat.
  • Bewakingscamera’s rondom het huis
  • Bewegingsmelders in combinatie met een stroboscoop voor het afschrikken van inbrekers.
  • Rookmelders die u tijdig alarmeren bij brand.

 

Videoterminal kind

Energiebesparing

Naast een veilige en comfortabele woning draagt huisautomatisering ook bij aan een energiezuinige woning. Zo kunt u tijdschakelaars gebruiken voor efficiënt gebruik van uw technische apparatuur. U bepaalt zelf wanneer een apparaat ingeschakeld en uitgeschakeld wordt. Een ander voorbeeld is zoneregeling. Hiermee kunt u eenvoudig de temperatuur instellen per ruimte in uw woning. Zo voorkomt u onnodige stookkosten in ruimtes waar u niet aanwezig bent. Meer weten over energiebesparing in huis? Neem dan contact op met een Ontzorgexpert.

Demowoning

Naast de voorbeelden hierboven zijn er vele vormen en soorten van huisautomatisering en andere aanpassingen in het huis die het wooncomfort en de veiligheid van uw woning kunnen verbeteren. Een overzicht van toepassingen zijn te vinden in de demowoning. Neem een kijkje en vraag een gratis informatiepakket aan.

Demowoning

Meer weten?

Wilt u graag meer informatie over de kosten van huisautomatisering en de mogelijkheden binnen uw woning? Schakel dan een Ontzorgexpert in. Maak een afspraak voor een gratis adviesgesprek. Zij helpen u graag verder met al uw vragen.

Deel dit artikel

Helaas

Het ziet er naar uit dat we deze verouderde browser niet ondersteunen.

Ga naar browsehappy.com om een moderne browser te downloaden

Deze browser wordt helaas niet ondersteund.

Het ziet er naar uit dat we deze oude browser niet ondersteunen.

Ga naar browsehappy.com om een moderne browser te downloaden