Natuurlijke ventilatie vs. mechanische ventilatie

Een goede ventilatie van uw woning is belangrijk voor een gezonde leefomgeving. Nieuwbouwwoningen worden standaard voorzien van mechanische ventilatie, terwijl veel bewoners van oude woningen nog gebruik maken van ventilatieroosters of het openzetten van een raampje. Maar is dit wel voldoende? Uw doel op korte termijn wordt gerealiseerd; de toevoer van frisse, gezonde buitenlucht. Maar wordt uw woning daadwerkelijk goed geventileerd? Lees hier het verschil tussen natuurlijke en mechanische ventilatie.
Ventilatie in huis

Het belang van goede ventilatie

Slechte ventilatie heeft een negatieve invloed op de gezondheid en kan nare gevolgen met zich meebrengen. Ons lichaam is immers volledig afhankelijk van zuurstof: als we niet de juiste hoeveelheid zuivere zuurstof binnen krijgen, reageert het lichaam daar direct op. Slechts weinig mensen realiseren zich dat het binnenklimaat de oorzaak kan zijn. Voor mensen met astma of COPD leidt het al snel tot verslechtering van de gezondheid. Maar ook mensen met een goede basisgezondheid kunnen de volgende veelvoorkomende klachten ontwikkelen:

  • Allergieën.
  • Irritatie slijmvliezen.
  • Luchtwegenproblemen.
  • Hoofdpijn.
  • Hoesten.
  • Vermoeidheid.
  • Concentratieproblemen.
  • Droge ogen/huid.
  • Verminderde weerstand.

 

Een goed ventilatiesysteem bij aan een hygiënische woning. Plekken waar veel vocht aanwezig is zijn extra gevoelig voor stank, schimmel en stofmijten. Dit wilt u graag vermijden omdat u graag in een schone leefomgeving woont zonder last te hebben van dagelijks terugkerende gezondheidsklachten.

Slechte ventilatie gevolgen

Wat is natuurlijke ventilatie?

Ruim 65% van de Nederlandse huishoudens maakt gebruik van natuurlijke ventilatie omdat veel oude woningen niet voorzien zijn van een mechanisch ventilatiesysteem. Dit wil zeggen dat de lichtcirculatie binnen een woning op een natuurlijke manier wordt geregeld, zonder een mechanisch systeem. Dit kan op verschillende manieren:

  • Via ramen en deuren.
  • Via ventilatieroosters.
  • Via muurroosters.
  • Via windvangers of windtorens.
  • Via kieren en naden.

 

Natuurlijke ventilatie is een effectieve manier om uw huis te luchten. Vervuilde lucht verlaat de woning en wordt vervangen door frisse, gezonde buitenlucht. Luchtroosters en muurroosters kunt u eenvoudig openen en sluiten waardoor u elk moment uw huis kunt luchten. Zijn de ramen aangeslagen na het koken? Zet een raam open en het vocht verdwijnt snel uit de keuken. Toch wordt er beweerd dat natuurlijke ventilatie niet voldoende is voor een optimale toevoer en afvoer van schone lucht. Zie hieronder de voor-en nadelen op een rijtje.

Voor- en nadelen natuurlijke ventilatie

Voordelen Nadelen
+ Goedkoop

Het openzetten van een raam of deur kost geen geld. Zonder gebruik van een mechanisch ventilatiesysteem verbruikt u ook minder energie.

– Beperkte controle

Met natuurlijke ventilatie bent u erg afhankelijk van het weer. In de winter is het minder aangenaam om een raam of deur open te zetten. Dit heeft als gevolg dat uw woning minder geventileerd wordt en u minder controle heeft op de luchtcirculatie binnen uw woning.

+ Schone lucht

Frisse buitenlucht komt rechtstreeks de woning binnen, zonder omweg via een systeem. De kans op luchtvervuiling is daardoor minimaal.

– Effectiviteit

Om uw woning op korte termijn te voorzien van schone buitenlucht is natuurlijke ventilatie op korte termijn effectief. Voor een optimaal geventileerde woning met de juiste luchtcirculatie is dit onvoldoende voor de lange termijn.

– Tochtklachten

Het openzetten van ramen, deuren en ventilatieroosters heeft vaak als gevolg dat u last heeft van tocht.

Wat is mechanische ventilatie?

Ruim 35% van de Nederlandse huishoudens maakt gebruik van mechanische ventilatie, die standaard wordt voorzien in nieuwbouwwoningen. Een mechanisch ventilatiesysteem zorgt voor een voortdurende toevoer en afvoer van schone lucht binnen uw complete woning. Er zijn twee verschillende soorten mechanische ventilatie:

  1. Mechanische ventilatie i.c.m. natuurlijke ventilatie.
  2. Gebalanceerde ventilatie.

 

1. Mechanische ventilatie i.c.m. natuurlijke ventilatie

Dit is de meest gebruikte vorm van ventilatie in Nederland. De woning wordt voorzien van afzuigers die zorgen voor de afvoer van vervuilde lucht. Mechanische afzuiging zorgt ervoor dat vervuilde lucht snel wordt afgevoerd. Natuurlijke toevoer via ventilatieroosters zorgt ervoor dat schone buitenlucht het huis kan betreden. De afzuigers zijn meestal te vinden in de keuken, badkamer en het toilet. Met verschillende standen bepaalt u de intensiteit van de afzuiging en heeft u altijd controle over de ventilatie binnen uw woning.

2. Gebalanceerde ventilatie

Gebalanceerde ventilatie wil zeggen dat er net zoveel ‘vuile’ lucht wordt afgevoerd als er frisse, schone lucht wordt aangevoerd. Er kan onderscheid worden gemaakt in centrale balansventilatie en lokale balansventilatie. Met centrale balansventilatie wordt door middel van één unit het volledige huis geventileerd. Met lokale balansventilatie regelt u dit per ruimte. Het systeem controleert dan zelf alle ruimtes en bepaalt vervolgens welke ruimtes geventileerd moeten worden.

Het voordeel van een gebalanceerd ventilatiesysteem is de warmteterugwinning. Mechanische afzuiging met een warmtewisselaar brengt de warmte van lucht die uit huis wordt afgevoerd over op de koude buitenlucht die het huis betreedt. Zo zorgt u ervoor dat er frisse buitenlucht de woning betreedt, maar dat de warmte in huis blijft. Het binnenklimaat in uw woning blijft zo aangenaam, en er wordt niet onnodig veel energie verbruikt. De warmte wordt namelijk hergebruikt. Het voordeel hiervan is dat verse buitenlucht direct op kamertemperatuur is en u minder hoeft te stoken. Daarmee verlaagt u de CO2-uitstoot en bespaart u op uw jaarlijkse energierekening.

Voor- en nadelen mechanische ventilatie

Voordelen Nadelen
+ Permanente ventilatie

Mechanische ventilatie zorgt 24/7 voor een perfect luchtcirculatie binnen uw woning. Het systeem controleert zelf welke ruimtes geventileerd moeten worden.

– Kans op vervuiling

Schone buitenlucht passeert het ventilatiesysteem. Daardoor kan buitenlucht sneller vervuild worden dan bij natuurlijke ventilatie. Regelmatig onderhoud is daardoor noodzakelijk.

+ Ideale luchtvochtigheid

De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 60 en 80 procent. Een mechanisch ventilatiesysteem zorgt voor de juiste vochtbalans en voorkomt nare gevolgen van een slechte ventilatie.

– Geluidshinder

Een ventilatiesysteem kan geluidshinder veroorzaken. Dit is echter gemakkelijk te verhelpen met een goed ontwerp.

+ Warmteterugwinning

Koude buitenlucht wordt opgewarmd door warme afgevoerde lucht. Het klimaat in uw woning blijft zo aangenaam zonder warmteverlies.

– Energieverbruik

Een mechanisch ventilatiesysteem verbruikt vanzelfsprekend meer energie dan het openzetten van een raam of deur. Al verbruiken hedendaagse ventilatiesystemen tot 80% minder energie dan voorheen. Waardoor het energieverbruik flink meevalt.

Overige tips

Naast een goed ventilatiesysteem zijn er een aantal tips die kunnen bijdragen aan een betere luchtkwaliteit in uw woning:

  • Vermijd binnen roken.
  • Zet na het koken en douchen tijdelijk een raampje open.
  • Droog de was buiten, mits het weer dit toestaat.
  • Beperk het gebruik van de openhaard.
  • Zorg voor een goede zonwering d.m.v. luxaflex, lamellen, luifel, etc.
  • Zorg voor een maximale binnentemperatuur van 21 graden Celcius.
  • Verwijder regelmatig stof in uw woning.
  • Plaats planten om de luchtvochtigheid te verbeteren.

 

Ontzorgexperts

Wilt u meer weten over het ventileren van uw woning? Of bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op met een Ontzorgexpert. Zij geven u gedegen advies. Bent u ook geïnteresseerd in andere woningaanpassingen die het wooncomfort verbeteren? Neem dan een kijk je in de demowoning.

Deel dit artikel

Helaas

Het ziet er naar uit dat we deze verouderde browser niet ondersteunen.

Ga naar browsehappy.com om een moderne browser te downloaden

Deze browser wordt helaas niet ondersteund.

Het ziet er naar uit dat we deze oude browser niet ondersteunen.

Ga naar browsehappy.com om een moderne browser te downloaden