Rookmelders: daar red je levens mee!

In Nederland worden nieuwbouwwoningen volgens het bouwbesluit 2012 standaard voorzien van ten minste één rookmelder. Waarom zijn rookmelders zo belangrijk? Welke vormen van branddetectie zijn er? Hoe werkt een rookmelder en waar worden deze geplaatst? Hier vindt u antwoord op alle vragen over rookmelders.
Rookmelder red je levens mee

Waarom rookmelders?

Jaarlijks worden er zo’n 7.000 huishoudens geteisterd door woningbranden. Dit veroorzaakt enkele honderden gewonden per jaar en gemiddeld sterven 40 mensen door brand. Doodsoorzaak nummer 1 is de giftige, verstikkende rook die zich razendsnel in een woning verspreidt bij brand. U kunt binnen enkele minuten buiten bewustzijn raken. Wanneer u slaapt heeft u  geen mogelijkheid heeft om te ontkomen aan de brand. Rook zorgt er namelijk niet voor dat u ontwaakt. Daarom is een brandalarm van essentieel belang voor uw eigen veiligheid. Uit onderzoek is gebleken dat een brandalarm u een 400% hogere overlevingskans biedt.

Rookmelders detecteren brand in een vroeg stadium waardoor u meer tijd heeft om te reageren. Zeker voor 65-plussers kan dit het verschil beteken tussen leven en dood. Momenteel zijn één op de twee huishoudens in Nederland voorzien van één of meer rookmelders. Dit betekent dat 50% onvoldoende brandbeveiliging in huis heeft.

Rookmelder

Rookmelder verplicht?

Tot op heden is het gebruik van rookmelders niet verplicht in Nederland. Nieuwbouwwoningen worden daarentegen wel standaard voorzien van een rookalarm. Als het aan de brandweer ligt worden rookmelders zo snel mogelijk verplicht. Volgens hen zal dit het aantal gewonden en sterfgevallen door brand aanzienlijk verlagen. In het Verenigd Koninkrijk is het sinds 1992 verplicht en ook in België moeten huurwoningen sinds januari 2013 verplicht voorzien worden van meerdere rookmelders. Dit resulteerde in een duidelijke afname van sterfgevallen door brand.

Soorten branddetectie

Rookmelders spelen een belangrijke rol bij brandpreventie. Maar er zijn meer verschillende type brandalarmen met eigen unieke voor- en nadelen die de overlevingskans bij brand verhogen.

Warmtemelders

De warmtemelders reageren op een te hoge temperatuur binnen de woonruimte. Vaak wordt de grens van 60 graden Celsius aangehouden. Een temperatuur die normaal gesproken niet wordt gehaald binnen de woning. Het nadeel van warmtemelders is dat brand in een later stadium ontdekt dan met een rookdetector. Dit komt omdat rook zich sneller verspreidt dan dat de temperatuur in een ruimte stijgt.

Optische rookmelder

De optische rookmelders slaan alarm wanneer het licht in een ruimte verstoord wordt door de rook. Er wordt onderscheid gemaakt in puntmelders en lijnmelders. Dit zijn nauwkeurige rookmelders die brand in een vroeg stadium kunnen ontdekken. Enige nadeel van deze rookmelders is de kans op vals alarm bij bijvoorbeeld het koken als er veel rook ontstaat.

Rook- en warmtemelder

Dit is een combinatie van een rookdetector en warmtemelder. Het alarm gaat af wanneer het licht wordt verstoord door de rook en wanneer de temperatuur aanzienlijk stijgt binnen een ruimte. Een goed voorbeeld zijn de Gira rook- en warmtemelders. Dit is de meest nauwkeurige manier van brandpreventie aangezien het apparaat twee kenmerken van brand kan detecteren.

Gira rook- en warmtemelder

Gasmelders

Bij brand komt er veel koolstofmonoxide en koolstofdioxide vrij. Gasmelders detecteren deze moleculen. Een voordeel van gasmelders is dat deze niet alleen bij brand een belangrijke rol kunnen spelen maar ook bij verouderde CV-ketels en geisers die gas lekken. Een koolstofmonoxidevergiftiging is levensbedreigend en het is dus van belang dat dit tijdig gedetecteerd wordt. Een nadeel van gasmelders is dat ze vrij prijzig zijn in vergelijking met andere type melders.

Waar rookmelders plaatsen?

Het wordt aanbevolen om op elke bouwlaag minimaal één rookmelder te plaatsen. Met bouwlaag worden dus ook kelders en zolders bedoeld wanneer deze dagelijks gebruikt worden. Een rookalarm wordt op het plafond gemonteerd. Dit omdat rook zich snel verspreidt en opstijgt. Wanneer u een schuin dak heeft dan is het kunt u het bestebelangrijk de rookmelder zo dicht mogelijk bij de nok te plaatsen.

Rookmelder plaatsen

Onderhoud rookmelder

Goede rookmelders hebben een levensduur van minimaal 10 jaar. Toch is het belangrijk om de rookmelder regelmatig te testen zodat u zeker weet dat hij nog werkt. De rookmelder uitzetten wordt ten zeerste afgeraden. Het uitzetten van een rookmelder doet u alleen tijdelijk wanneer de batterij vervangen moet worden. U merkt vanzelf wanneer de batterij toe is aan vervanging. Dit is wanneer de rookmelder piept zonder dat er maar ook enige aanwijzing van brand is. Een rookmelder openen doet u eenvoudig met de hand of met een schroevendraaier. Vervang de batterij en zorg dat de rookmelder daarna weer aan staat. De rookmelder piept niet meer en kan weer enkele jaren mee.

Rookmelder batterij vervangen

Ontzorgexperts

Wilt u meer weten over het plaatsen of vervangen van rookmelders? Maak dan een afspraak met een Ontzorgexpert bij u in de buurt en vraag een gratis adviesgesprek aan. Wilt u meer weten over veilig en comfortabel wonen? Neem dan een kijkje in de demowoning.

Deel dit artikel

Helaas

Het ziet er naar uit dat we deze verouderde browser niet ondersteunen.

Ga naar browsehappy.com om een moderne browser te downloaden

Deze browser wordt helaas niet ondersteund.

Het ziet er naar uit dat we deze oude browser niet ondersteunen.

Ga naar browsehappy.com om een moderne browser te downloaden