Screening ouderen voor betere zorg in Peking

Een busrit, een (pinpas)betaling bij de supermarkt of een doktersafspraak. In Peking wordt alles wat ouderen doen digitaal opgeslagen. Het doel? Ouderen voorzien van betere zorg en service. Een nobel streven, maar daarvoor wordt er wel ingeleverd op hun privacy.
Oudere vrouw peking

Het lijkt een beangstigend scenario: continu in de gaten gehouden worden door de overheid. De Chinese overheid verzamelt echter slechts data om ouderen te voorzien van betere zorg. Het ‘volgen’ hebben de ouderen in principe niet in de gaten. Neem als voorbeeld:

Een man van 67, woonachtig in Peking, gaat als vast ritueel elke maandagmiddag met de bus naar het park om van de natuur te genieten. Wanneer de man gebruik maakt van de bus wordt dit geregistreerd. Wanneer de man twee weken achter elkaar de bus niet heeft genomen op de maandag kan het zijn dat daar een goede reden voor is. Bijvoorbeeld dat de man slecht ter been is en dus thuisblijft. Dankzij deze gegevens kan de overheid hier direct op reageren door een zorginstelling contact met de man te laten opnemen.

Op deze manier tracht de overheid de leefsituatie van 60-plussers beter in te schatten en te bedienen van zorg wanneer dat nodig is. De data die wordt verzameld is vertrouwelijke informatie die niet zonder toestemming wordt gedeeld met andere partijen.

De ouderen zijn een kwetsbare groep en worden op deze manier scherper in de gaten gehouden. In Peking wordt er gesuggereerd dat ook andere doelgroepen interessant zijn om in de gaten te houden. Toch is er ook een keerzijde aan het verhaal. De aantasting van de privacy waarbij veel handelingen worden geregistreerd. De ouderen kunnen geen stap buiten de deur zetten zonder dat hun acties geregistreerd worden. Is het dat waard?

Met de vergrijzing in Nederland en de huidige ontwikkelingen binnen de zorg leven de ouderen in Nederland soms in onzekerheid. Nederlanders moeten steeds langer thuis blijven wonen. Dit is niet erg, als het mogelijk is. Met de juiste aanpassingen in een woning wordt het wooncomfort en de veiligheid al aanzienlijk verbeterd. De demowoning geeft u een rondleiding in de mogelijke aanpassingen. En wellicht neemt Nederland een voorbeeld aan China en zien we deze ontwikkelingen in de zorg ook in ons land terug.

Deel dit artikel

Helaas

Het ziet er naar uit dat we deze verouderde browser niet ondersteunen.

Ga naar browsehappy.com om een moderne browser te downloaden

Deze browser wordt helaas niet ondersteund.

Het ziet er naar uit dat we deze oude browser niet ondersteunen.

Ga naar browsehappy.com om een moderne browser te downloaden