Subsidies en leningen woningaanpassingen

Ouderen willen, kunnen en moeten steeds langer thuis blijven wonen. Met een aantal effectieve woningaanpassingen kunt u het wooncomfort en de veiligheid van een woning aanzienlijk verbeteren. Nog voordat u aan de slag gaat met het aanpassen van uw woning is het goed om een overzicht te hebben van mogelijke subsidies en leningen. Profiteer van deze financiële meevallers en maak uw huis klaar voor later.

1. Stimuleringslening levensloopbestendig wonen

Ook wel de blijverslening genoemd waarbij bewoners van een bestaande koopwoning door middel van een stimuleringslening geld kunnen lenen om het huis toekomstbestendig te maken. Gerichte woningaanpassingen zorgen ervoor dat ouderen veilig en comfortabel in eigen huis kunnen blijven wonen. U kunt hierbij denken aan:

 

Voorwaarden

De voorwaarden verschillen per gemeente. Kijk daarom altijd of u in uw gemeente in aanmerking komt voor de stimuleringslening, en wat de voorwaarden zijn. Er wordt o.a. gekeken naar:

  • Leeftijd van de bewoners
  • Het inkomen van de bewoners
  • Het bouwjaar van de woning

 

2. Ondersteuning voor woningaanpassing via Wmo

Soms is een verandering aan uw woning noodzakelijk Ouderen, mensen met een handicap of mensen met psychische problemen kunnen niet altijd zelfstandig thuis wonen. Wanneer zij zelf geen aanpassingen kunnen realiseren komt men in aanmerking voor een vergoeding via Wmo. Deze vergoeding verschilt per gemeente. Verder kan er een eigen bijdrage, afhankelijk van uw inkomen, geheven worden. Informeer binnen uw gemeente of u in aanmerking komt voor een vergoeding en wat de voorwaarden zijn.

3. Ondersteuning voor woningaanpassing via Wlz

Kwetsbare ouderen en mensen met een handicap krijgen de Wlz-indicatie. Deze groep krijgt langdurige zorg. Toch betekent dit niet dat zij niet thuis kunnen blijven wonen. Mits de zorg verantwoord is en de kosten niet hoger uitvallen/zijn dan de kosten voor een instelling is dit goed mogelijk. Wanneer u thuis woont en zorg aan huis ontvangt dan komt u in aanmerking voor een vergoeding voor woningaanpassingen. Tot en met 2016 kunt u dit aanvragen via de gemeente. Vanaf 2017 gaat dit via de zorgverzekering.

4. Vergoedingen zorgverzekering

Verschillende zorgverzekeraars vergoeden apparatuur voor technische verbetering binnen uw woning. Denk hierbij aan het bedienen van ramen, lichten, rolluiken, gordijnen en garagedeuren op afstand. Ook bewegingsschakelaars, tijdschakelaars en stroboscopen worden bij verschillende zorgverzekeraars vergoed. Op deze manier wordt het wooncomfort en de veiligheid in woningen gestimuleerd. Informeer bij uw zorgverzekeraar of ook u in aanmerking komt voor een vergoeding.

Ontzorgexperts

De hoogte van de subsidies en leningen zijn afhankelijk van de gemeente waar u woonachtig bent. Daarom is het altijd belangrijk om te kijken naar de subsidies en leningen binnen uw regio. Daarnaast kunt u de hulp van een Ontzorgexpert inschakelen. Zij kunnen samen met u kijken voor welke subsidies en leningen u in aanmerking komt. Benieuwd naar alle mogelijkheden voor een comfortabel en veilige woning? Neem dan een kijkje in het demohuis van Ontzorgexperts. Daar vindt u een overzicht van aanpassingen voor de woonkamer, de badkamer, het toilet, de keuken en de buitenzijde.

Deel dit artikel

Helaas

Het ziet er naar uit dat we deze verouderde browser niet ondersteunen.

Ga naar browsehappy.com om een moderne browser te downloaden

Deze browser wordt helaas niet ondersteund.

Het ziet er naar uit dat we deze oude browser niet ondersteunen.

Ga naar browsehappy.com om een moderne browser te downloaden