Valgevaar ouderen? De val-airbag biedt de oplossing!

Het ouder worden gaat voor veel mensen helaas gepaard met fysieke problemen. De mobiliteit gaat achteruit. Veelvoorkomende klachten bij ouderen zijn slecht kunnen lopen, duizeligheid, en een evenwichtsstoornis. Gemiddeld één op de vijf ouderen komt in aanraking met deze lichamelijke beperkingen.
Cijfers valongevallen
Uit de meest recente cijfers over valincidenten onder ouderen (2013) wordt geconstateerd dat jaarlijks ruim 2.600 65-plussers overlijden door een valincident. Ruim 40.000 ouderen worden opgenomen in het ziekenhuis na een valincident. Het is opmerkelijk te noemen dat bijna de helft van de dodelijke valongevallen gevolgen van een heupfractuur zijn.
Val-airbag de oplossing?
Met de val-airbag hopen TU Delft en WOLK dit aantal aanzienlijk te verminderen. Hoewel ontstaan als een grap volgens Filippo van Hellenberg van WOLK werd het idee voor valbescherming al snel serieuzer en werd er een prototype ontwikkeld. Een riem waar de airbag aan vast zit die gemakkelijk en onopgemerkt onder kleding gedragen kan worden.
De airbag werkt volgens een val-algoritme. Dit wil zeggen dat het systeem kan voorspellen wanneer iemand gaat vallen. Dit is anders dan de werking van een airbag in een auto. Die springt pas open wanneer het ongeluk gebeurd. De val-airbag moet gaan voorspellen wanneer iemand gaat vallen. Door middel van sensoren kan de airbag binnen een fractie van seconden reageren zodat de airbag tijdig wordt geopend.
Momenteel is de airbag in ontwikkeling en in februari 2017 worden de eerste honderd val-airbags getest in vijf zorginstellingen. Wanneer de airbags daadwerkelijk op de markt verschijnen is nog onduidelijk.
WOLK Proof of Principle Short from WOLK on Vimeo.
Valpreventie ouderen
De kans op valincidenten verkleinen begint vaak bij de ouderen zelf. Zo hebben ouderen met een hoog valrisico veel baat bij bijvoorbeeld balansoefeningen met valpreventieprogramma’s. Zo blijft u in beweging, wat altijd goed is, en verbetert u de stabiliteit van uw lichaam.
In een woning kunt u het risico ook beperken. Zo zijn er hulpmiddelen die het wooncomfort en de veiligheid verbeteren en kans op valincidenten verkleinen. Dit varieert van kleinschalige aanpassingen tot complete oplossingen. Denk hierbij aan:
- Automatische huisbesturing
- In hoogte verstelbaar toilet
- Toiletbeugels
- Veilige inloopdouche
- Wandbeugels
Per woning en per persoon worden deze aanpassingen doorgevoerd voor een optimale valbeveiliging. De Ontzorgexperts geven hierbij gedegen advies en werken uitsluitend met a-merk producten die levenslang meegaan. Wilt u graag advies op maat wat er mogelijk is voor uw woning? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek bij een Ontzorgexpert bij uw in de regio. Meer weten over de mogelijkheden in en rondom het huis? Neem dan een kijkje in de demowoning en laat uw inspireren.