Valpreventie thuis: hoe verklein ik de kans op valpartijen maximaal?

Vallen is in Nederland de achtste belangrijkste doodsoorzaak, meldt het AD. In de zorg wordt het vallen van ouderen vaak gezien als een probleem dat moeilijk te bestrijden is. Het tegendeel is echter waar: er zijn diverse voorzorgsmaatregelen om de kans op valpartijen te verkleinen. Uw Ontzorgexpert draagt graag bij aan valpreventie met grote en kleine aanpassingen in de woning, maar u kunt ook zelf aan de slag met onze doe-het-zelf tips.

Doe-het-zelf tips

Valpreventieprogramma’s bieden verschillende kleine oefeningen voor thuis, zowel gericht op spierkracht als mobiliteit. Lijkt u dat wat? Dan vindt u hieronder een aantal oefeningen om mee te beginnen.

Valpreventie ouderen: kans op valpartijen verkleinen
  • Ga staan en plaats uw voeten parallel naast elkaar, ongeveer op schouderbreedte. Draai uw hoofd en romp zover mogelijk naar links. Herhaal dit tweemaal vijf keer.
    Doe deze oefening vervolgens ook naar rechts.
  • Ga op uw hielen staan. Houd tien seconden vast en herhaal deze oefening twee keer.
  • Ga op één been staan met of zonder steun. Herhaal dit per been driemaal tien seconden.

 

Valpartij steeds vaker doodsoorzaak

Valpartijen bij ouderen komen de laatste tijd helaas steeds vaker voor, meldt het AD. In 2016 overleden 3.300 mensen ten gevolge van een val. Dit is een stijging van zestien procent ten opzichte van het jaar ervoor (aldus AD.nl). De nodige woningaanpassingen worden vaak over het hoofd gezien. En dat terwijl veel ouderen noodgedwongen langer thuis moeten blijven wonen.

Valpartijen leiden niet alleen tot fysieke, maar vaak ook tot psychische problemen. Ouderen zijn na een val bang om te lopen, wat leidt tot onzekerheid en verminderde mobiliteit. In het ergste geval wordt het zelfs een reden om binnen te blijven. Dit wil toch niemand? Ook op onze oude dag willen we nog zo lang mogelijk genieten van de nodige uitstapjes buiten de deur.

Valpreventie in huis

De meeste valpartijen bij ouderen gebeuren in en rondom huis. Wat een veilige thuishaven lijkt te zijn, is dat nader bekeken vaak niet. Er wordt bijvoorbeeld niet gedacht aan een veilige douchecabine, lage drempels en goede verlichting. Hieronder een drietal tips om vallen in uw woning zo veel mogelijk te beperken, indien nodig met de hulp van een Ontzorgexpert bij u in de buurt.

1. In hoogte verstelbaar toilet

Valpreventie ouderen: Viega-verstelbaar-toilet

Viega biedt een extra veilig toilet, dat in hoogte verstelbaar is met één druk op de knop. De toiletzithoogte kan variëren van 41 tot 49 centimeter. Het systeem werkt met een gasveer, vergelijkbaar met het verstelsysteem van een bureaustoel. Er komt dus geen elektriciteit aan te pas. Naast veilig is het in hoogte verstelbaar toilet van Viega een lust voor het oog dankzij het strakke design.

2. Comfortabele inloopdouche

Kinemagic douche binnen een dag

Heeft u een bad in huis, dan kan bijvoorbeeld de hoge badrand of de gladde ondergrond leiden tot vervelende valpartijen. Ziet u op tegen een grote verbouwing van uw badkamer en wilt u het liefst alleen switchen van bad naar inloopdouche? Dan is de Kinemagic douchecabine een snelle en ideale oplossing. De douchecabine heeft een antislipvloer en een lage instap van 3 centimeter. Daarnaast is de inloopdouche optioneel te voorzien van een opklapbaar zitje en twee ondersteuningsbeugels. Binnen één dag kunt u genieten van de nieuwe badkamer die aangepast is op uw wensen.

Uit onderzoek van WoonKennis blijkt dat een inloopdouche stipt op nummer 1 staat in de lijst met de tien populairste woningaanpassingen bij ouderen.

3. Verlichte wandcontactdoos

Valpreventie ouderen: Gira LED wandcontactdoos

U kent het misschien wel: u moet ’s nachts naar het toilet en kunt in het donker de lichtknop niet vinden. Met de Gira LED-verlichte wandcontactdoos vindt u voortaan gemakkelijk de weg naar de badkamer. De verlichting wordt automatisch in- en uitgeschakeld dankzij de schemeringssensoren. Bij invallende schemering gaat de verlichting aan en deze schakelt automatisch uit als er voldoende licht in de kamer aanwezig is. U kunt bovendien de lichtkleuren zelf gemakkelijk instellen.

Meer weten over de diverse mogelijkheden van valpreventie?

De kans op valpartijen neemt toe naarmate de leeftijd stijgt. Wellicht is het nu nog niet aan de orde, maar voorkomen is zondermeer beter dan genezen. Per woning en per individu kunnen woningaanpassingen worden doorgevoerd voor optimale valbeveiliging. Uw Ontzorgexpert geeft hierbij gedegen advies en werkt uitsluitend met a-merk producten die levenslang meegaan.

Wilt u graag advies over wat de valpreventie mogelijkheden voor uw woning? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek bij een Ontzorgexpert bij u in de regio. Meer weten over de mogelijkheden in en rondom het huis? Neem dan een kijkje in de demowoning en laat u inspireren.

Deel dit artikel


Andere thema's


Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

loading

Bedankt voor uw aanmelding. U ontvangt een bevestigingsmail.

Ah-oh

Er ging iets fout


Helaas

Het ziet er naar uit dat we deze verouderde browser niet ondersteunen.

Ga naar browsehappy.com om een moderne browser te downloaden

Deze browser wordt helaas niet ondersteund.

Het ziet er naar uit dat we deze oude browser niet ondersteunen.

Ga naar browsehappy.com om een moderne browser te downloaden