Veel ouderen lopen onbewust tot wel honderden euro’s mis

Volgens Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem moet de koopkracht van ouderen volgend jaar gerepareerd worden. Hoognodig, want uit recentelijk onderzoek is gebleken dat ruim 80% van de ouderen in geldnood verkeerd. Toch laten ouderen zelf vaak geld waar zij recht op hebben liggen. Door onwetendheid lopen zij al snel enkele tientjes tot honderden euro’s per jaar mis.
Man geldzaken

Vergeet de toeslagen niet

Toeslagen zijn er voornamelijk om iets te doen voor mensen die het niet al te breed hebben. Op deze manier wordt er voorkomen dat gepensioneerden met een klein pensioen in geldnood komen. Een mooie compensatie voor degene die het hard nodig hebben. Toch blijkt uit de praktijk dat juist deze groep mensen geen weet heeft van de beschikbare toeslagen. Een goed voorbeeld is de zorgtoeslag. Volgend jaar gaat de zorgtoeslag aanzienlijk omhoog om ouderen met een kleine portemonnee wat meer ademruimte te geven. Veel ouderen laten deze kans echter schieten omdat er geen zorgtoeslag of andere toeslagen worden aangevraagd.

Ouderen bewust maken

Bewustwording onder ouderen is een belangrijk item. De toeslagen zijn er niet voor niets en kunnen het leven voor iemand een stuk gemakkelijker maken. De meningen over de bewustwording zijn hierover verdeeld. Volgens Manon Van der Kaa van ouderenorganisatie KBO-PCOB moet de overheid meer ondersteuning bieden aan ouderen om deze zaken onder controle te krijgen.

De PvdA en Groenlinks delen deze mening en zeggen dat dit soort zaken simpeler gemaakt moeten worden voor ouderen. Een oplossing hiervoor zou kunnen zijn om meer voorlichtingen te geven over geldzaken. “Alles wat helpt om mensen te wijzen op het bestaan van toeslagen is mooi meegenomen”, aldus staatsecretaris Klijnsma van Sociale Zaken.

Daarnaast zijn er steeds meer hulpmiddelen om de bewustwording onder ouderen te stimuleren. Er worden jaarlijks verschillende cursussen, beurzen en informatiedagen speciaal voor ouderen georganiseerd. Zo kunnen ouderen zich meer verdiepen in diensten, activiteiten en producten die gaan over wonen, gezondheid, veiligheid, geldzaken en nog veel meer.

Ouderen helpen

Meer te besteden

Uit eerder onderzoek is gebleken dat 80% van de ouderen geldproblemen heeft. Met de bewustwording van extraatjes zoals toeslagen hebben ouderen mogelijk meer speling in de portemonnee. Uit onderzoek van Studenten aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen is bijvoorbeeld gebleken dat ouderen bereidt zijn meer te investeren in een betere woonomgeving als zij er langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Iets wat steeds vaker noodzakelijk is met de huidige ontwikkelingen binnen de zorg.

Door een grotere bestedingsruimte kan er bijvoorbeeld al geïnvesteerd worden in een wandbeugel, raammelder,  of tal van andere comfortverhogende oplossingen als huisautomatisering, ook wel domotica genoemd. Daarnaast zijn er verschillende subsidies waar men voor in aanmerking kan komen. Zo vergoeden verschillende zorgverzekeraars apparatuur voor technische verbetering binnen uw woning Laat u daarom altijd goed informeren en profiteer van financiële meevallers.

Ontzorgexperts

Als het gaat over het levensloopbestendig maken van een woning dan kan een Ontzorgexpert u daar alles over vertellen. Ontzorgexperts zijn installateurs gefocust op de wensen van ouderen met betrekking tot wooncomfort en veiligheid. Met een hoge betrokkenheid en beter begrip van zaken waar 55-plussers tegenaan lopen bieden zij gedegen advies op maat voor particulieren en zorginstellingen en zorgprofessionals. Zoek een Ontzorgexpert bij u in de buurt en maak een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Bron:rtlnieuws.nl

Deel dit artikel

Helaas

Het ziet er naar uit dat we deze verouderde browser niet ondersteunen.

Ga naar browsehappy.com om een moderne browser te downloaden

Deze browser wordt helaas niet ondersteund.

Het ziet er naar uit dat we deze oude browser niet ondersteunen.

Ga naar browsehappy.com om een moderne browser te downloaden