Wonen zonder gas: wat zijn de alternatieven?

Eind juni 2017 werd bekend dat de gasaansluitplicht in 2018 vervalt. Bewoners mogen dan zelf bepalen of zij mét of zonder gas willen wonen. De maatregel moet de overheid helpen de uitstoot van CO2 terug te dringen en te voldoen aan de afspraken in het Klimaatakkoord van Parijs: maximaal één miljoen gasaansluitingen in 2035 in Nederland. Op dit moment zijn dat er zeven miljoen. Maar wat betekent dat voor bewoners, wonen zonder gas? Wat zijn de alternatieven? Welke voor- of nadelen hebben die dan? En wat kost het om te wonen zonder gas? Ontzorgexperts zocht het voor u uit.
Alternatief verwarmen gas

Waar wordt gas allemaal voor gebruikt? En wat betekent dat: wonen zonder gas?

Sinds de ontdekking van de grote aardgasbel in Groningen in 1959 gebruiken we gas voor behaaglijk warme huizen, comfortabele douchebeurten en heerlijke bereide maaltijden. Gas verwarmt ons huis, water en voedsel. Helaas raakt de gasbel in Groningen leeg, zorgt de winning ervan voor aardbevingen en draagt de verbranding bij aan klimaatverandering. Veel partijen ontvingen het nieuws dat de gasaansluiting voor nieuwbouwwoningen niet langer verplicht is dan ook met open armen. Want wat blijkt: er zijn talloze alternatieven voor gas voorhanden, zonder dat deze extra kosten met zich meebrengen. Vaak blijken gebruikers zelfs goedkoper uit volgens netbeheerder en voorvechter van duurzame energie Stedin.

Wat zijn de alternatieven voor gas?

Wilt u volledig zonder gas wonen? Dan moet u een alternatief hebben om te koken, het huis te verwarmen en warm water te verzorgen. Daarnaast is het aan te raden om goed te isoleren om op uw energierekening te besparen. Wij zetten de voordeligste alternatieven voor gas hieronder voor u op een rijtje.

Elektrisch koken

Veilig en gemakkelijk elektrisch koken

Het makkelijkste is om te beginnen met elektrisch koken. Vanaf een paar honderd euro kunt u overschakelen op keramisch of inductie koken. Hier zitten veel voordelen aan. Zo is de het fornuis veel makkelijker schoon te maken, kunt u het gas niet aan laten staan en heeft u minder vocht in de keuken (gas verbranden creëert water).

Het belangrijkste voordeel is echter dat er minder energie verloren gaat dan op koken met gas. Bij het koken met gas wordt zo’n 50% van energie niet gebruikt om het eten te verwarmen. Hiermee wordt ook direct het verschil tussen keramisch en inductie koken duidelijk: bij keramisch koken wordt de plaat verwarmd met verwarmingsspiralen. Bij inductie wordt de pan verwarmd door een magnetisch veld. Inductie heeft daardoor een rendement van 80-90 %, waar keramisch koken een rendement van 60% haalt. Bovendien is inductie koken veiliger omdat alleen de pan verwarmd wordt.

Werking warmtepomp

Alternatieven voor huis verwarmen zonder gas

Voor het verwarmen van een huis zonder gas zijn de keuzes grofweg te verdelen in elektrisch verwarmen of collectief verwarmen. Het elektrisch verwarmen door middel van een warmtepomp is hierbij het meest populair. De warmtepomp werkt als een soort ‘omgekeerde koelkast’ en wordt veelal gebruikt om water te verwarmen dat vervolgens door de (vloer)verwarming geleid wordt. Een andere optie is infraroodpanelen in de wanden of plafonds weg te werken. De panelen geven stralingswarmte af (vergelijkbaar met de zon) en verwarmen zo de vloeren, meubels, personen op aangename wijze.

Een alternatief dat zeer voordelig kan zijn is collectief te verwarmen. Dit kan door een gezamenlijke warmtebron (bijvoorbeeld met aardwarmte) aan te laten leggen voor een huizenblok, of uw woning aan te sluiten op een warmtenet voor de hele wijk. Kijk op www.hierverwarmt.nl om te zien of er plannen in uw buurt zijn. Warmtenetten gebruiken water uit speciale warmtecentrales of restwarmte uit bijvoorbeeld fabrieken. Samen verwarmen is vaak voordeliger dan alleen.

Warm water zonneboiler

Warm water zonder gas

De warmte uit de hierboven beschreven warmtepomp, gezamenlijke warmtebron of warmtenet is ook geschikt om uw douche of keukenkraan van warm water te voorzien. Dit is ook het meest rendabel als uw huis al op een van deze manieren verwarmd wordt. Een andere optie is verwarmen met een zonneboiler. Deze verwarmt uw water met zonnewarmte via speciale panelen op uw dak. De vierde en laatste optie is water verwarmen met elektrische verwarming. Deze optie wordt bijvoorbeeld veel toegepast in nieuwe keukens, waarmee u met een kokend water kraan direct over warm en heet water beschikt. Uw ontzorgexpert geeft op basis van uw wensen en indeling van uw huis een advies over de handigste en meest voordelige oplossing.

 

Wat kost dat: wonen zonder gas?

Naast het verminderen van uw CO2-uitstoot, bent u natuurlijk ook benieuwd wat het wonen zonder gas betekent voor uw financiën. Daartoe heeft ingenieursbureau DWA in opdracht van Stedin, netbeheerder en voorvechter van duurzame energie, een onafhankelijk onderzoek gedaan naar de kosten. Hieruit bleek dat (nieuwbouw) woningen uitstekend zonder gasaansluiting aangelegd kunnen worden. De bewoners hebben hier financieel voordeel van en ook het milieu is beter af. Hierbij werd gerekend met de totale kosten voor de bewoner (hypotheeklasten, onderhouds- en energiekosten) op basis van een periode van 15 jaar (levensduur van gasketel) en zelfs zonder de voorspelde stijging van de gasprijs in ogenschouw te nemen.

 

Meer weten over de diverse mogelijkheden van verwarmen of koken?

Een Ontzorgexpert bij u in de buurt helpt u graag met het berekenen van de aanschafkosten, rendement en terugverdientijd in uw situatie. Samen bekijkt u uw wensen, mogelijkheden en het financiële voordeel van de mogelijke aanpassingen. Benieuwd naar mogelijkheden om uw woning daarnaast van meer comfort en luxe te voorzien? Neem dan een kijkje in onze digitale demowoning.

Deel dit artikel


Andere thema's


Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

loading

Bedankt voor uw aanmelding. U ontvangt een bevestigingsmail.

Ah-oh

Er ging iets fout


Helaas

Het ziet er naar uit dat we deze verouderde browser niet ondersteunen.

Ga naar browsehappy.com om een moderne browser te downloaden

Deze browser wordt helaas niet ondersteund.

Het ziet er naar uit dat we deze oude browser niet ondersteunen.

Ga naar browsehappy.com om een moderne browser te downloaden